arrow_upward arrow_upward

HSP Massage - holistische, energetische ontspanningsmassage voor (hoogbewuste) vrouwen voor regio Haarlem en Amsterdam

  /  HSP   /  HSP als je superkracht

HSP als je superkracht

Mij heeft ’t – als HSP’er en indigokind – 45 jaar gekost om mijn volledige potentieel te realiseren. De landing op aarde wilde maar niet zo vlotten. Met mijn extra antennes voor zaken op de onderstroom ga je bijna (of echt) twijfelen aan je eigen waarnemings- en oordeelsvermogen. Dat dat tot een bepaalde mate van gekte leidt (burnout) mag duidelijk zijn. Ik ben zeker 6 keer onderuit gegaan in de afgelopen 10 jaar. Maar zoals in mijn vorige Writing Wednesday al naar voren kwam, kun je burn-out zien als een turn-in en dat is wat er is gebeurd.

Ik ben in de afgelopen jaren in plaats van van ‘buiten naar binnen’ van ‘binnen naar buiten’ gaan leven, vanuit mijn zielskern. Ik moest daarvoor o.a. mijn innerlijke criticus het zwijgen opleggen en me ontworstelen aan het oordeel van de ander (‘rejection sensitivity‘). (Interessante onderwerpen ook, waar ik in dit artikel overigens verder niet op in ga, maar misschien leuk voor een andere keer.)

 

HSP op de kaart

Dat HSP (hoogsensitiviteit) steeds meer wordt onderkend is daarom een goede zaak. HSP’ers zijn vaak goede observeerders en hebben oog voor (verouderde) patronen waarlangs we als mensheid resultaten proberen te behalen (in organisaties en in de maatschappij). Ik juich het dan ook toe dat er aan de Radboud Universiteit nu extra aandacht is voor ‘Environmental Sensitivity in Health’. Corina Greven (37) is er professor. Sinds 2017 specialiseert zij zich, verbonden aan het Nijmeegse Donders Instituut, in hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap, die verband houdt met het gevoeliger zijn voor omgevingsinformatie.

“Liefst één op de vijf mensen blijkt hoogsensitief te zijn, maar er is nog onontgonnen terrein op wetenschappelijk gebied. Wel heeft deze persoonlijkheidseigenschap inmiddels de aandacht van overheidsinstanties, bedrijven, en opleidingsinstituten voor geestelijke gezondheidszorg, en wordt de wetenschappelijke relevantie erkend.”

In HSP Magazine nr. 10 staat een interview met Corina Greven en worden de resultaten van een onderzoek naar HSP besproken (p. 36-43).

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Ikzelf kwam in 2001 in aanraking met de term hoogsensitiviteit. Ik werkte toen als bijbaantje bij boekhandel Kooyker in Leiden en zag het boek van grondlegster Elaine Aron liggen. Ik liep er in eerste instantie aan voorbij maar pakte het daarna toch op. Het was bijzonder wat ik daar las. Want wat zij daar beschreef dat leek wel heel erg op wat ik ervaarde. (Toch zou het nog jaren duren voordat ik er meer naar zou gaan leven, en meer rekening zou gaan houden met mijn gevoelige constitutie).

Elaine Aron beschrijft hoogsensitiviteit als volgt:

Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel, zijn zich bewust van subtiele veranderingen in hun omgeving, en zijn gemakkelijker overweldigd in een (zeer) stimulerende omgeving.

Het sleutelkenmerk is dat HSP’ers, in vergelijking met de 80% van de mensen die dit kenmerk niet hebben, alles rondom hen veel meer verwerken– erop reflecteren, verder denken en associaties maken.

 

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Elaine Aron geeft vier belangrijkste kenmerken van hoogsensitiviteit:

Diepgaande verwerking

Diepgaande verwerking van prikkels en informatie. HSP’ers hebben meer tijd nodig om zaken te ‘processen’.

Overprikkeling

Sneller last van overstimulatie of overprikkeling (bv. last hebben van (fel) licht of (hard) geluid, en ook sociale prikkels zoals drukte op het werk of feestjes of winkelcentra);

Intensiteit van emoties

HSP’ers reageren intenser op zowel positieve als negatieve prikkels, ook zijn zij vaak hoog empatisch, hebben een groot inlevingsvermogen en pikken de stemming van anderen snel op);

Sensorische sensitiviteit

Ook wel waarnemingsverfijning genoemd. Dit laat zich zien als opmerkzaamheid en oog hebben voor detail. HSP’ers kunnen subtiele veranderingen in hun omgeving opmerken die anderen vaak niet opvallen. Het is hierbij zo dat ze letterlijk veel meer zien, ruiken en voelen dan niet-HSP’ers. Dat kan gaan om waarnemingen, indrukken maar ook om lichamelijke sensaties.

 

In een wetenschappelijk onderzoek werd bij HSP’ers verhoogde activiteit gemeten in hersengebieden die betrokken zijn bij aandacht en planning. Ook in andere hersengebieden werd een hogere activiteit gemeten, onder andere in de hersengebieden voor integratie van zintuiglijke informatie, betekenisgeving en empathie. HSP’ers hebben daarnaast vaak een diepgaande empathie en zijn gevoelig voor de gevoelens en behoeften van anderen. Ze hebben vaak ook meer rust nodig om te herstellen van activiteiten en overstimulatie te voorkomen. Ze kunnen gevoeliger zijn voor vermoeidheid en stress.

 

Alternatieve visie (1)

Sommige mensen vermoeden een link tussen hoogsensitiviteit en (vroegkinderlijk) trauma. Het trauma van bijvoorbeeld ongezien opgroeien of in een onveilige omgeving opgroeien, zou er dan toe leiden dat kinderen extra goede voelsprieten ontwikkelen (om zichzelf veilig te kunnen houden). Deze invalshoek zegt dat HSP niet zozeer is aangeboren, maar eerder ontstaat door omgevingsfactoren.

Esther Bergsma, HSP expert, is het overigens niet eens met deze visie. Zij stelt: “Hoogsensitiviteit ontstaat niet door trauma. Dat is helaas nog steeds een van de misverstanden omtrent deze eigenschap. Er is mondiaal inmiddels veel onderzoek gedaan dat bevestigt dat hoogsensitiviteit erfelijk, dus aangeboren is.” (link naar artikel).

Ik ben zelf van mening dat vroegkinderlijk trauma wel degelijk kan bijdragen aan de mate waarin (de wellicht al aangeboren gevoeligheid) wordt uitvergroot.

 

Alternatieve visie (2)

Sylvia de Court Onderwater geeft in haar artikel ‘Hooggevoeligheid en overgevoeligheid. Wat zijn de oorzaken. Wat kun je er aan doen.’ (feb. 2014; link naar pdf) een alternatieve visie op de gevoeligheid van een HSP:

“Wat ik ook nogal eens zie, is dat hooggevoeligen in vorige levens sjamanen of helers zijn geweest. Ze zijn vanuit die rol gewend om pijn bij anderen weg te nemen door die in hun eigen lichaam op te nemen en van daaruit naar de aarde af te voeren. Dat was toen de manier waarop ze anderen heelden. Het automatisme van het opnemen van de pijn van anderen is vaak nog steeds aanwezig in het onderbewuste. In hun huidige leven waarin deze mensen helemaal geen sjamaan zijn, hebben ze onbewust nog steeds diezelfde neiging. Dat komt omdat die dienstbaarheid van toen nog steeds aanwezig is in hun persoonlijkheid van nu.”

Ook interessant is Sylvia’s waarneming dat HSP’ers hun aura ‘optrekken’. Dat wil zeggen dat ze vooral leven vanuit hun hogere chakra’s. Dit betekent dat de onderste chakra’s veel minder beschermd zijn. Daar kunnen dan dus ook prikkels en sensaties (van anderen) ongefilterd binnen komen.

<Noot Nanda. Ik herken dit wel. Ik wil twee voorbeelden geven.

1). In de eerste helft van mijn leven werd ik (en dat begint al op de basisschool) gedwongen vanuit/in m’n hoofd te leven. We leren dat daar (in het hoofd) de juiste antwoorden op vragen te vinden zijn. We leren weg te gaan van onze intuïtie en gevoelskern. En daar worden we vervolgens ook niet meer in getraind. Dat maakt dat je beslissingen in het leven ook vanuit het Hoofd gaat benaderen. Je denkt dat ook daar de antwoorden te vinden zijn op je levensvragen. En laat het Hoofd dat nou net niet helemaal weten…. Het Hart (verlangens) en Buik (gevoelsweten) weten dat vaak veel beter, maar zijn eerder in je leven buitenspel gezet (en dus mogelijk ook geblokkeerd) en niet meer zo 123 te bereiken of ‘aan’ te zetten. Ik had er 6 behoorlijke burnouts voor nodig om weer tot Leven te komen en ook de onderste chakra’s weer mee te laten draaien. Een mens is m.i. dan ook tri-polair: Hoofd, Hart & Buik. Henk Goossens en Connie van der Arend noemen dat in hun boek ‘Met aandacht genezen. Geestelijke achtergronden van ziekte en gezondheid’, de onderpool, middenpool en bovenpool.

2.) Toen ik tijdens mijn burnout met de trein reisde, kreeg ik wel eens een angstaanval. Het was dan net alsof alle (al dan niet onbewuste) negatieve energie van anderen bij mij aan de deur klopte. Alleen met gecontroleerde ademhalingstechnieken kon ik bij mezelf blijven en de angst weer laten wegebben.>

 

HSP als superkracht

Ik heb mijn hooggevoeligheid gelukkig kunnen ontwikkelen tot mijn superkracht. Naast mijn ‘gewone’ hooggevoeligheid, zijn als bonus-eigenschappen bij mij ook nog eens heldere vermogens geactiveerd in de loop der tijd. Dat betekent dat ik in bepaalde mate heldervoelend en helderhorend ben (geworden). Dit komt dan weer uitstekend van pas in mijn huidige werk als holistisch masseur. Ik kan mensen de juiste adviezen geven die passen bij hun situatie, omdat ik heel goed op hen kan intunen. Ook jij bent in staat je HSP als (super)kracht te ontwikkelen.

 

Reageren?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen over hooggevoeligheid, energie, chakra’s, burnout, angstaanvallen of spirituele ontregelingen, ik hoor ze graag. Je kunt me appen op 06 16 280 467, mailen naar info@hspmassage.nl of volgen op insta @hspmassage.

 

Wat ik doe?

Ik geef holistische, haptische en energetische massages aan hoogbewuste (HSP) vrouwen. Ik ben gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, burnout, chakra’s, drukpunten, aromatherapie en bewustwordingsprocessen. Ik ben zelf hoogsensitief en heb dit in de loop van mijn leven als kracht leren inzetten. Ik help vrouwen graag weer terug te keren naar stilte, rust en ruimte waardoor het lijf en het leven weer gaat stromen. Boek je een keer een sessie?

Dit artikel verscheen eerder als editie van ‘Writing Wednesday‘ op LinkedIn. 

Ontspanning en lichaamsbewustzijn voor HSP vrouwen of vrouwen met burnout of spanningsklachten. Ik geef holistische, haptische massages, eventueel met aromatische olie voor een extra effect.

Contact
De Burgemeester info@hspmassage.nl
06 16280467
Burg. Pabstlaan 10 4C, Hoofddorp