10 Gezonde zelfzorg routines
Gezonde zelfzorg is zó belangrijk, met name ook voor hoogsensitieve personen en voor mensen met een burnout. We zijn in deze op prestaties gerichte maatschappij eigenlijk voortdurend bezig met druk-zijn, resultaten. deadlines en dingen opleveren.
Lummelen, niets doen, is iets dat we vaak zijn verleerd. Maar het is belangrijk niet alleen onze Yang-energie te gebruiken, maar ook onze Yin-energie te activeren. Hieronder geef ik enkele manieren om aan gezonde zelfzorg te doen.
1. Neem tijd voor ontspanning, hobby’s en plezier
Reserveer tijd in je dagelijkse routine voor activiteiten die je ontspannen en plezier brengen, zoals lezen, tekenen, tuinieren, luisteren naar muziek, koken of knuffelen met huisdieren. Het cultiveren van hobby’s en interesses kan een krachtige manier zijn om stress te verminderen en je welzijn te bevorderen. Maar kijk vooral wat jou ontspant; ikzelf krijg bijvoorbeeld juist stress van koken. Het gaat dus om het vinden van jouw eigen
2. Ontspanningstechnieken: werken vanuit ‘ease’
Leer en oefen verschillende stressmanagementtechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, geleide visualisatie of mindfulness. Het regelmatig beoefenen van deze technieken kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Al neem je maar mini-breaks van 5 minuten. Leer je zenuwstelsel te ontspannen, ook tijdens(mentale) inspanning. Kijk of je steeds meer vanuit ‘ease’ en flow kunt gaan werken.
3. Regelmatige lichaamsbeweging: van moeten naar willen
Neem dagelijks de tijd voor lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, yoga, dansen of fietsen. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar kan ook stress verminderen en een positieve invloed hebben op je stemming (en bovendien zorgen voor doorstroming van je levensenergie / Qi).
Kijk hierbij of je vanuit een ‘moeten’ ontspanning zoekt, of vanuit een ‘willen’. Wat is je innerlijke houding waarmee je je lichaamsbeweging doet? Is het weer iets dat op je ’to do’ lijstje staat dat afgevinkt moet worden? En geeft dat dan echt plezier? Kies bewust die lichaamsbeweging die bij je past en waar je blij van wordt.
4. Gezonde voeding: ‘voel’ wat je nodig hebt
Zorg voor een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. Kijk of je hierbij ook naar je intuïtie kunt luisteren wat voeding betreft; waar heeft je lichaam op een bepaald moment behoefteaan. ‘Bedenk’ niet altijd wat je wilt eten (vanuit je Hoofd) maar ga naar je gevoelscentrum en luister naar je ‘gut-feeling’, je Buik. Waar heb jij nu precies behoefte aan? Waar gaat je aandacht naar uit.
5. Voldoende slaap: waar en hoe vind je je nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel voor je welzijn. Creëer een rustgevende slaapomgeving en vermijd – waar dat kan – cafeïne en schermen vlak voor het slapengaan. Uit ervaring weet ik dat er ook tijden kunnen zijn, waarin je je rust niet goed kunt vinden. In mijn geval sliep ik een tijdje beter op de bank beneden dan in bed boven. Geef gewoon toe aan die slaapbehoefte en doe wat voor jou goed voelt.
6. Sociale verbindingen: zoek gelijkgestemden
Als HSP’er ben je wellicht graag alleen. Toch kunnen sociale contacten ook ontspanning en plezier brengen. Maak bewust ook wat tijd vrij voor sociale activiteiten, gesprekken en emotionele steun. Het delen van ervaringen en gevoelens met anderen kan een belangrijke bron van steun en veerkracht zijn. Kijk of je zielsverwanten kunt vinden, gelijkgestemden, met wie de interactie soepel verloopt. Schroom niet om contacten die niet voedend zijn, af te breken. Je hoeft niet met iedereen door 1 deur te kunnen.
7. Voldoende rust en herstel
Plan regelmatig momenten van rust en herstel in je dagelijkse routine. Dit kan betekenen dat je tijd neemt voor jezelf, alleen bent, en rustige activiteiten onderneemt die je helpen te ontspannen en te herstellen. Denk hierbij ook eens aan een (holistische) ontspanningsmassage.
8. Digitale detox
Beperk de tijd die je doorbrengt op digitale apparaten, vooral voor het slapen gaan. Een pauze nemen van constante blootstelling aan schermen kan helpen bij het verminderen van stress.
9. Zelfreflectie
Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie. Dit kan in de vorm zijn van journaling, meditatie of gewoon even stilstaan bij je gedachten en gevoelens.
10. Grenzen stellen
Leer om je grenzen aan te geven en zeg nee wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten met verplichtingen.
11. Opgeruimde omgeving
Creëer een rustige en opgeruimde omgeving thuis en op het werk. Een georganiseerde en rustige ruimte kan bijdragen aan een gevoel van kalmte.
Doe wat werkt voor jou
Het is belangrijk om een zelfzorgroutine te ontwikkelen die past bij jouw behoeften, voorkeuren en levensstijl. Zelfzorg verschilt per persoon: wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Experimenteer met verschillende activiteiten en technieken om te ontdekken wat het beste bij jou past. Vergeet niet dat zelfzorg niet egoïstisch is, maar een noodzakelijke investering in je gezondheid en welzijn. Consistentie is de sleutel, en kleine, haalbare stappen kunnen een grote impact hebben op je algehele welzijn.
Reageren?
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen over hoogsensitiviteit, zelfzorg of stressvermindering, ik hoor ’t graag. Je kunt me appen op 06 16 280 467 of mailen naar info@hspmassage.nl.
Wat ik doe?
Ik geef holistische, haptische en energetische massages aan hoogbewuste (HSP) vrouwen. Ik ben gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, burnout, chakra’s, drukpunten en bewustwordingsprocessen. Ik ben zelf hooggevoelig en heb dit in de loop van mijn leven als kracht leren inzetten. Ik help vrouwen graag weer terug te keren naar stilte, rust en ruimte waardoor het lijf en het leven weer gaat stromen.